Puhe eheytyshoidoista perustuu vääriin mielikuviin

Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi on noussut keskusteluun medianäkyvyyttä saaneen valiokuntakäsittelyn takia. On tärkeää torjua henkistä ja hengellistä väkivaltaa, mutta perusoikeuksien rajaamisessa tulee noudattaa suurta varovaisuutta ja tarkkuutta.

Kansalaisaloitteen käyttämät termit ovat epätarkkoja, tulkinnanvaraisia ja harhaanjohtavia. Aloitteessa ”eheytyshoitoja” pidetään tavanomaisena ja yleisenä käytäntönä. Lääkärin urallani en ole törmännyt terveydenhuollon ammattilaisen toimintaan, joka muistuttaisi kansalaisaloitteessa kuvattua ”eheytyshoitoa”.

Sen sijaan mediassa esiin nostetut tapaukset liittyvät vahvasti yksityisiin rukoushetkiin ja sielunhoitokeskusteluihin, joihin aikuinen ihminen on oman vakaumuksensa perusteella hakeutunut.

Kansalaisaloitteen mukaan tavoitteena ei ole sielunhoidon tai muun uskonnonvapauden harjoittamisen kieltäminen niin kauan kuin se ei muutu ”eheyttämiseksi”. Kriminalisointi johtaisi helposti poliisitutkintoihin, syytteisiin ja oikeudenkäynteihin, joissa ruodittaisiin toisistaan poikkeavin muistikuvin menneitä yksityisiä rukoushetkiä ja keskusteluita. Vaikka tuomioita ei lopulta tulisi, oikeusprosessi merkitsisi jo itsessään rangaistusta. Avun pyytäminen ja saaminen vaikeutuisi.

Kansalaisaloitteessa jopa viitataan siihen, että ”eheyttävät” yhdistykset voitaisiin lakkauttaa.

Voimassa oleva lainsäädäntö suojelee jo tällä hetkellä tahdonvastaiselta toiminnalta. Kansalaisaloite kieltäisi myös täysi-ikäisen henkilön omaan tahtoon perustuvan tuen, jolla ihmisen toiveen mukaista identiteettiä pyrittäisiin vahvistamaan. Tuki ja apu olisi saatavilla vain vähemmistöidentiteettiin haluaville, kun taas toiseen suuntaan tuki olisi kriminalisoitua. Tässä ihmisen itsemääräämisoikeutta rajoitetaan vakavasti.

Kansalaisaloite nostaa esimerkiksi Maltan, jossa on säädetty samantyyppinen laki vuonna 2016. Sen hedelmää on syyte Matthew Grechiä vastaan. Grech on kertonut jättäneensä homoseksuaaliset teot käännyttyään kristityksi, ja on nyt syytettynä eheytyshoitojen mainostamisesta. Grech ei ole osallistunut itse minkäänlaisiin hoitoihin, eli hän ei myöskään kertonut niiden olleen syynä elämäntapansa muuttumiseen.

Norjassa uhkaa jopa kolmen vuoden vankeusrangaistus, mikäli henkilö pyrkii vaikuttamaan ihmiseen siten, että hän muuttaa tai ”tukahduttaa” omaa seksuaalista suuntautumistaan. Tämän nojalla voitaisiin siis katsoa perinteisen kristinuskon näkemys seksuaalisuudesta, tai ainakin sen julkinen opettaminen kriminalisoiduksi.

Uskonnonvapaus on kaikista perusoikeuksista vanhin. On mahdotonta peräänkuuluttaa moniarvoista yhteiskuntaa, mikäli ihmisen vapautta toimia oman vakaumuksensa mukaisesti rajoitetaan perustavanlaatuisesti. Yksilön vapaaehtoinen osallistuminen esimerkiksi sielunhoitoon tai vertaistukiryhmään ei ole väkivaltaa, eikä se rajoita kenenkään muun vapautta omaan identiteetin ilmaisuunsa.

Päivi Räsänen

kansanedustaja, lääkäri, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen