Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi HE 100/2017 vp
Lähetekeskustelu eduskunnassa 19.9.2017
TIEDOTE julkaisuvapaa puhuttuna n klo 14.15
Kansanedustaja Päivi Räsänen
Kristillisdemokraatit
Räsänen: Hallituksen alkoholilakiesityksen vastustaminen on helppoa
– esityksen perustelut ovat sen hyväksymistä vastaan
– Kiitän hallitusta siitä, että olette tehneet tämän esityksen vastustamisen todella helpoksi. 200 sivun esitys sisältää 60 sivua perusteluja sen puolesta, että tätä esitystä ei pitäisi säätää.
– Lakiesityksen perustelut puhuvat vahvemmin esityksen keskeisten muutosten hylkäämisen puolesta kuin kukaan oppositiosta sitä kykene muotoilemaan, totesi kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) alkoholilakiesityksen lähetekeskustelussa.
Esityksen toteutuessa A-olut, vahvemmat siiderit ja ns limuviinat siirtyisivät Alkon 356 myymälästä 5500 kauppaan, kioskiin ja huoltamoille. Saatavuuden lisääntymisen ohella niiden hinta romahtaisi noin 40 %.
– Esitystä on perusteltu sillä, että näin saadaan lisää verotuloja, mutta alkoholihaittojen aiheuttama kustannusten lisäys olisi vähintään samaa luokkaa. Traagisimmat olisivat inhimilliset kustannukset. Alkoholikuolemat lisääntyisivät vuosittain 150:llä ja sairaalahoitojaksot 1500:lla. Poliiseja tarvittaisiin lisää järjestysongelmien kasvun vuoksi, sisäministeriö on arvioinut lisätarpeen olevan n 170 henkilötyövuotta.
Räsäsen mukaan historia osoittaa vääjäämättömästi, että alkoholihaitat lisääntyvät suorassa suhteessa kokonaiskulutukseen.
– Vuodesta 2008 lähtien alkoholin kokonaiskulutus sekä haitat ja kuolleisuus ovat vähentyneet viiden perättäisen veronkorotuksen ja mainonnan rajoituksen ansiosta. Nyt ei pidä vaarantaa myönteistä kehityssuuntaa!
– Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelmassa ja kärkihankkeissa tavoitteeksi on asetettu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja terveyserojen vähentäminen. Tämä on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, että alkoholilain ensimmäiseen pykälään kirjattu tavoite on ehkäistä alkoholin aiheuttamia haittoja ja ongelmia, Räsänen korosti.
– Uudistus myös lisää väestöryhmien välisiä terveyseroja. Alkoholikulutus ja haitat painottuvat jo nyt sosiaalisesti heikossa asemassa olevaan väestönosaan.
Räsäsen mukaan on myytti, että alkoholipolitiikka olisi vapaata kaikkialla muualla Euroopassa paitsi Suomessa.
– Alkoholilainsäädäntöä ollaan pikemmin tiukentamassa kuin keventämässä. Säätely on paikoin Suomea tiukempaa, esimerkiksi kolmannes EU-maista kieltää tai rajoittaa huoltoasemilla alkoholin myyntiä, Räsänen muistutti.
Yhteys: Päivi Räsänen p. 050 511 3065